Jaarrekening


Aan het einde van het jaar moet u een jaarrekening laten maken, het financiële eindverslag van uw bedrijf. U krijgt daarmee precies in beeld hoe uw bedrijf het afgelopen jaar heeft gedraaid.

Is een jaarrekening verplicht? Nee, niet voor eenmanszaken of een VOF. En toch is het slim een jaarrekening te laten maken. Dat zit zo: tegen het einde van het jaar moet u – hoe dan ook – het boekjaar afsluiten, of u nu zelf uw administratie bijhoudt of dit door ons laat doen. Er vindt een controle plaats en om zaken af te sluiten volgen vaak meerdere balansboekingen. Als alles klaar is, heeft u de eindbalans. In een jaarrekening komt, naast de balans en de resultatenrekening, ook nog een toelichting en specificaties bij. Door die extra’s is een jaarrekening voor de meeste mensen makkelijker leesbaar dan een balansuitdraai en krijgt u meer inzicht in de financiële situatie van uw onderneming. Daarnaast heeft u de jaarrekening nodig bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting.

Verder vragen diverse instanties en bedrijven (zoals de belastingdienst, leasemaatschappij of bank) geregeld de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaren op; bijvoorbeeld ter controle bij een leaseaanvraag voor een bedrijfsauto of bij het aanvragen van een lening of hypotheek.

Neem een jaarrekening altijd goed door!

Ik bespreek de jaarrekening graag met u, zodat u de fiscale termen begrijpt en weet hoe u de cijfers moet lezen. U kunt dan effectiever sturen op basis van de recente ontwikkelingen: waar kunt u bijvoorbeeld op bezuinigen? En hoe staat het met de schulden en de bezittingen?